Kako lako kupiti nekretninu u Srbiji: Korak po korak vodič za kupce

Kupovina nekretnine u Srbiji može biti jednostavan proces ako znate osnovne korake. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što je potrebno da postanete vlasnik nekretnine, bez komplikacija.

Proverite vlasništvo nad nekretninom

Pre nego što započnete bilo kakve pregovore, ključno je da proverite vlasništvo nad nekretninom koju želite da kupite. U Srbiji, to se može uraditi jednostavno uvidom u katastar nepokretnosti, gde možete saznati ko je trenutni vlasnik i da li na nekretnini postoje tereti ili hipoteke. Možete podneti zahtev za izdavanje vlasničkog lista (vlasnički list po imenu i prezimenu ili broju parcele) kako biste dobili tačne podatke.

Overa ugovora kod notara

Kada se dogovorite sa prodavcem, sledeći korak je potpisivanje ugovora. Notar će overiti ugovor i proveriti da su svi podaci tačni. Ovaj korak je brz i jednostavan, ali obavezan da bi ugovor bio pravno validan.

Plaćanje poreza na prenos prava

Kao kupac, dužni ste da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5% od vrednosti nekretnine. Ovaj porez treba da platite u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora. Ako kupujete prvu nekretninu ili novogradnju, postoji mogućnost da budete oslobođeni poreza, pa se informišite o tome.

Prenos vlasništva u katastru

Nakon što je ugovor overen, potrebno je podneti zahtev za prenos vlasništva u katastar nepokretnosti. U većini slučajeva, notar će se pobrinuti za ovo, ali vi možete pratiti status upisa kako biste bili sigurni da je proces završen. Kada katastar obradi zahtev, postajete zvanični vlasnik nekretnine.

Proverite da li postoje hipoteke ili tereti

Važno je da proverite da li na nekretnini postoji hipoteka ili neki drugi tereti. Ove informacije su dostupne u katastru i pomažu vam da budete sigurni da nećete imati problema nakon kupovine. Ako postoje, prodavac je dužan da ih reši pre zaključenja ugovora.

Plaćanje kapare

Kapara je standardni deo dogovora i obično iznosi oko 10% vrednosti nekretnine. Kapara služi kao osiguranje i za prodavca i za kupca. Ako prodavac odustane od prodaje, dužan je da vrati dvostruki iznos kapare, dok u slučaju da vi odustanete, prodavac zadržava kaparu.

Kupovina putem stambenog kredita

Ako koristite stambeni kredit, banka će proceniti vrednost nekretnine i proveriti njeno pravno stanje. Kada se odobri kredit, banka će tražiti da se hipoteka upiše na nekretninu, a sve to je deo standardne procedure koju će banka sprovesti umesto vas.

Možete lako pronaći brzi kalkulator zajma ispod svake stranice nekretnine koji će vam pomoći u donošenju odluka.

Zaključenje transakcije

Kada je sve završeno i prodavac primi novac, transakcija je gotova. Preostaje vam samo da preuzmete ključeve i uselite se u svoju novu nekretninu. Važno je da se uverite da su svi papiri uredni i da su svi koraci ispravno završeni.

Kupovina nekretnine u Srbiji ne mora biti komplikovana. Sa ovim jednostavnim koracima, proces može biti brz i bez stresa.

1 thought on “Kako lako kupiti nekretninu u Srbiji: Korak po korak vodič za kupce

  1. Pingback: Prvi put kupujete nekretninu u Srbiji: Vaš ultimativni vodič

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *